Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą

Z okazji zbliżających się świąt przygotowałam wspaniałą tartę. Ta pyszna tarta może być ciekawą przystawką na wielkanocnym stole lub codziennym, smacznym daniem. Kruche ciasto, dobrze doprawiony, aromatyczny farsz i cienka, zakręcona biała kiełbasa. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g zimnego masła
  • 50 ml zimnej wody
  • sól
Farsz
  • 250 g cienkiej, białej kiełbasy
  • 200 g śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • 2 cebule czerwone
  • 50 g sera żółtego
  • 30 g sera pleśniowego blue
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 2-3 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżka masła
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • szczypiorek
  • pieprz czarny
  • sól
Dodatkowo
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Skomentuj

Wielkanocna tarta z białą kiełbasą i karmelizowaną cebulą