7 czerwca 2021

Wenecka Truskawka

Masz ochotę na czekoladę, sięgnij po kawałek ciasta z czekoladą. Sernik z truskawkami, bez pieczenia aksamitny, rozpływający się w ustach. Zadowoli największych łasuchów.

Forma 24 cm x 24 cm
20 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • ½ szk. mleka
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 660 ml śmietany 30%
  • 2 galaretki zielone
  • 1 galaretka czerwona
  • 160 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki żelatyny
  • ½ kg truskawek
  • ½ szk. cukru pudru
  • ½ śmietany 30%

Sposób przygotowania

  1. Biszkopty moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.
  2. Galaretki zielone rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody i odstawiamy do całkowitego zgęstnienia. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy.
  3. Twaróg miksujemy mikserem razem ze śmietaną oraz cukrem pudrem. Dodajemy wcześniej namoczoną w wodzie żelatynę.
  4. Masę sernikową dzielimy na połowę, do jednej połowy dodajemy 80 g drobno pokrojonej czekolady a do drugiej pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę, Delikatnie obie masy mieszamy łyżką.
  5. Masę z czekoladą wykładamy na biszkopty.
  6. Na masie układamy następną warstwę z pozostałych biszkoptów.
  7. Ponownie wykładamy masę tym razem z zieloną galaretkę i układamy wokół formy pokrojone w plasterki truskawki a w środek masy utykamy całe truskawki.
  8. W szczeliny wokół truskawek wlewamy trochę czerwonej galaretki.
  9. 80 g czekolady rozpuszczamy razem ze śmietaną, studzimy i polewamy wierzch ciasta.
  10. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
  11. Ciasto gotowe.
  12. Smacznego.