Wegetariańskie szaszłyki z tofu

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2016-05-08
20160423_153033

Do przygotowania marynaty do tofu będziemy potrzebować:
  • 1 kostkę tofu naturalnego
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • po pół łyżeczki suszonej bazylii, tymianku i słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • szczyptę soli
1. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do pokrojonego w kostkę tofu i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
2. Tak zamarynowane tofu nadziewamy na patyki do szaszłyków na przemian z ulubionymi warzywami. U mnie było to kilka pieczarek, połowa cukinii, opakowanie pomidorków koktajlowych i czerwona papryka. Wszystkie te warzywa opłukałam, osuszyłam i chwilę przed podaniem zamarynowałam w 3 łyżkach oliwy z oliwek z dodatkiem łyżeczki ziół prowansalskich.
3. Szaszłyki grillujemy do zrumieniania.
Z wyżej wymienionych składników wyszło 10 szaszłyków.
SMACZNEGO! :)

Podobne artykuły