12 września 2020

Wątróbka smażona z jabłkiem i papryką

Wątróbka smażona z jabłkiem i papryką to świetny pomysł na obiad. Możecie podać ją z wieloma dodatkami. Proponuję spróbować z kaszą gryczaną, nam bardzo smakuje takie połączenie. Jeśli nie lubcie kaszy gryczanej może to być inny dowolny rodzaj kaszy lub po prostu ziemniaki.

Składniki

  • 0.5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 czerwona papryka
  • 3 jabłka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wątróbkę najpierw należy oczyścić. Następnie przekładamy ją do durszlaka lub sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą.

Jabłka myjemy, a następnie kroimy na kawałki. Jeśli chcemy możemy obrać je ze skórki, zwłaszcza gdy będą jadły to danie małe dzieci. Nie musimy jednak tego robić.

Podobnie z papryką. Kroimy ją na mniejsze kawałki, a jeśli danie jednocześnie mają jeść dzieci, to aby skórka papryki nigdzie im nie utknęła, warto ją najpierw sparzyć i z niej obrać.

Cebulę również obieramy i kroimy w ćwierć księżyce. Gdy wszystkie składniki mamy już gotowe, przechodzimy do smażenia.

Olej rozgrzej na patelni i wrzuć na niego cebulkę, aby się zeszkliła. W tym samym czasie obtocz wątróbkę w kilku łyżkach mąki.

Do cebulki dodajemy jabłka i paprykę. Smażymy przez 5 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Teraz dodajemy wątróbkę i podlewamy ją wrzątkiem z czajnika. Nie trzeba go dużo – 1/4 szklanki. Teraz pozwalamy się dusić wątróbce przez kilka minut.

Co jakiś czas mieszamy danie i czekamy, aż woda odparuje. Po tym czasie nasza wątróbka będzie już gotowa.