Waniliowa Panna Cotta

Waniliowa Panna cotta to włoski klasyk wśród deserów znanych na całym świecie, zaraz obok tiramisu czy crème brûlée. Z języka włoskiego panna cotta oznacza dosłownie “gotowana śmietanka”. Posłodzona śmietanka i mleko, dzięki żelatynie zamieniają się w delikatną, puszystą piankę, a ziarenka wanilii nadają jej niesamowity aromat i smak.

Składniki

Panna Cotta
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
Sos jeżynowy
  • 200 g jeżyn
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru*
  • 100 ml wody
Skomentuj

Waniliowa Panna Cotta