24 listopada 2020

Uszka z Kapustą i Grzybami

Uszka z kapustą i grzybami to danie, które większości z Was kojarzy się z Wigilią. Nic dziwnego, ponieważ to obowiązkowa pozycja na liście Wigilijnych potraw w każdym domu, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu z dodatkiem domowych uszek z kapustą i grzybami, Wy z pewnością także.

Składniki

Farsz do uszek:
  • 500 g kiszonej kapusty (waga po odciśnięciu)
  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz chilli
Ciasto na uszka:
  • 600 g mąki pszennej (typ 500)
  • 250 ml wrzątku
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli