Ugotuj ryż z olejem kokosowym, a przyswoisz o połowę mniej kalorii i spalisz tłuszcz!

Zdrowie Data publikacji: 22 września 2016

Czy wiesz, że możesz przyswoić o połowę mniej kalorii oraz podkręcić swój metabolizm dodając do ryżu oleju kokosowego?  Sudhair James z Kolegium Nauk Chemicznych w Sri Lance przedstawił sposób gotowania ryżu, który powoduje zmniejszenie wchłaniania kalorii o 50% i do tego podkręca metabolizm.

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Zasada jest bardzo prosta. Do wrzącej wody dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego, a następnie pół szklanki ryżu gdy olej już się rozpuści. Gotujemy według wskazań na opakowaniu i ryż odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tej czynności nasz ryż będzie mniej kaloryczny. Zwiększa się aż 10 razy zawartość skrobi odpornej, w porównaniu do ryżu ugotowanego normalnie.

To właśnie ta skrobia winna jest tłuszczykowi. Jej nadmiar magazynowany jest jako tkanka tłuszczowa i prowadzi do otyłości. Zmniejszając jej zawartość w ryżu możemy tego w prosty sposób uniknąć.

Minusem jest to, że ryż musimy przygotować sobie dzień wcześniej.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły