Udka z warzywami w pysznym sosie

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2021-10-25

Udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu., znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Koniecznie wypróbuj.

 5 porcji
30 minut czas przygotowani

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szt. marchwi
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Kilka grzybów Mun
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • Olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka sosu chili słodkiego
  • Sól
  • Szczypta chili
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Udka myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę i kroję na mniejsze kawałki. Przekłam do miski, dodaję trzy łyżki sosu sojowego jasnego, miód, skrobie ziemniaczaną oraz sól i dokładnie mieszam. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą.
  2. Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso z udek. Gdy mięso zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaję po kolei warzywa.
  3. Marchew obieram, kroję w słupki
  4. Następnie myję, obieram z nasion, kroję w drobne paseczki papryki.
  5. Grzyby Mun odlewam z wody, kroję w paseczki.
  6. Kapustę pekińską szatkuję drobno.
  7. Mięso z warzywami podlewamy jedną szklanką wody, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego ciemnego, sos Chili, wsypujemy szczyptę Chili i ewentualnie solimy. Wszystko razem gotujemy do chwili aż warzywa i mięso będą miękkie.
  8. Gotowe
  9. Smacznego

Podobne artykuły