Udka z kurczaka zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu., znikają w mgnieniu oka, gdy tylko wystawię na stół. Danie można podać z ryżem lub makaronem.Koniecznie wypróbuj.
5 porcji 30 minut czas przygotowani
Składniki
4 udka z kurczaka
Cebula
2 ząbki czosnku
2 szt. marchwi
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
Kilka grzybów Mun
1/3 główki kapusty pekińskiej
Olej do smażenia
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
3 łyżki sosu sojowego jasnego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka sosu chili słodkiego
Sól
Szczypta chili
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Udka myję, osuszam, usuwam kości oraz skórę i kroję na mniejsze kawałki. Przekłam do miski, dodaję trzy łyżki sosu sojowego jasnego, miód, skrobie ziemniaczaną oraz sól i dokładnie mieszam. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą.
Cebulę oraz czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso z udek. Gdy mięso zmieni kolor na jasno brązowy wtedy dodaję po kolei warzywa.
Marchew obieram, kroję w słupki
Następnie myję, obieram z nasion, kroję w drobne paseczki papryki.
Grzyby Mun odlewam z wody, kroję w paseczki.
Kapustę pekińską szatkuję drobno.
Mięso z warzywami podlewamy jedną szklanką wody, wlewamy trzy łyżki sosu sojowego ciemnego, sos Chili, wsypujemy szczyptę Chili i ewentualnie solimy. Wszystko razem gotujemy do chwili aż warzywa i mięso będą miękkie.