1 kwietnia 2021

Udka słodka dolina

Pieczone udka w sosie słodko kwaśnym z warzywami, możemy przygotować na niedzielny obiad. Pracy w przygotowaniu jest mało i bardzo prosto.

5 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 2 papryki czerwone
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Szczypta chili
  • Pomysł na soczystego kurczaka z papryką i ziołami.

Sposób przygotowania

  1. Udka myjemy, kroimy na połowę, doprawiamy pomysłem na soczystego kurczaka oraz solą, układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°
  2. W tym czasie, co mięso się piecze robimy sos. Cebule obieramy, drobno kroimy, pod smażymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy obrane z nasion, pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórki i odlaną z zalewy kukurydzę.
  3. Podlewamy 1 szklanką wody, następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, oraz chili.
  4. Na koniec sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z mięsem.
  5. gotowe
  6. smacznego