Tych produktów nie przechowuj w swojej lodówce

Kuchnia Data publikacji: 30 czerwca 2016

Miniaturka-Facebook

Pomidory

Nie lubią niskich temperatur i tracą w nich swój cały aromat i smak. Dlatego jeśli chcesz by pomidory były jak najdłużej świeże to przechowuj je w temperaturze 10-12 stopni.

Ogórki

Ogórki zielone również szybciej usychają i tracą smak jeśli przechowywane są w lodówce. Mimo wszystko dużo lepiej znoszą to niż pomidory, ale lepiej trzymać je na wierzchu jeśli chcemy aby były smaczne i świeże.

Cebula

2016-06-30_174704

Jeśli nie zaczniesz jej obierać to najlepiej jest ją trzymać w zaciemnionych suchym miejscu. Nie zamykaj ich w torbach ani lodówce. Podobnie sprawa ma się z czosnkiem. 

Bazylia

2016-06-30_174743

Ona zdecydowanie nie lubi lodówki, oprócz tego, że szybciej więdnie to jeszcze pochłania zapachy z innych produktów żywnościowych trzymanych w lodówce. Jeśli chcesz aby była świeża trzymaj ją w kubku z wodą lub posadź w zielniku.

Ziemniaki

Ziemniaki w lodówce stają się miękkie, skrobia znacznie szybciej przekształca się w cukier i stają się słodkie. Najlepiej przechowywać  je w suchym miejscu i nie zamykać w żadnych foliowych workach albo pojemnikach.

Podobne artykuły