Nie lubią niskich temperatur i tracą w nich swój cały aromat i smak. Dlatego jeśli chcesz by pomidory były jak najdłużej świeże to przechowuj je w temperaturze 10-12 stopni.
Ogórki zielone również szybciej usychają i tracą smak jeśli przechowywane są w lodówce. Mimo wszystko dużo lepiej znoszą to niż pomidory, ale lepiej trzymać je na wierzchu jeśli chcemy aby były smaczne i świeże.
Jeśli nie zaczniesz jej obierać to najlepiej jest ją trzymać w zaciemnionych suchym miejscu. Nie zamykaj ich w torbach ani lodówce. Podobnie sprawa ma się z czosnkiem.
Ona zdecydowanie nie lubi lodówki, oprócz tego, że szybciej więdnie to jeszcze pochłania zapachy z innych produktów żywnościowych trzymanych w lodówce. Jeśli chcesz aby była świeża trzymaj ją w kubku z wodą lub posadź w zielniku.
Ziemniaki w lodówce stają się miękkie, skrobia znacznie szybciej przekształca się w cukier i stają się słodkie. Najlepiej przechowywać je w suchym miejscu i nie zamykać w żadnych foliowych workach albo pojemnikach.