Czy wiesz, że są produkty spożywcze, których nie powinno się ze sobą łączyć? Gdy podamy je razem i produkty te wymieszają się ze sobą neutralizują wzajemnie swoje działanie, przez co stają się dla nas pustymi kaloriami bez wartości. Nie oznacza to oczywiście, że coś nam się stanie gdy je zjemy, ale też przez to nie zyskamy tyle ile byśmy mogli.
To dość naturalne dla nas połączenie, często gości na stole w różnych potrawach. Ziemniaki zawierają szczawiany przez, które nie wchłaniamy wapnia i żelaza zawartego w jajkach. Wapń jest ważny dla budowy naszych kości i serca. Bez żelaza natomiast możemy czuć się źle i bardziej zmęczeni.
Naturalne połączenie. Jak to herbata bez ciasta? :) Okazuje się jednak, że herbata w połączeniu z ciastem drożdżowym powoduje utratę witamin. Drożdże posiadają witaminę B1, którą neutralizują garbniki zawarte w herbacie.
O tym na pewno już słyszeliście. Zjedzone oddzielnie są super, ale gdy je połączymy stracimy cała witaminę C, którą byśmy wraz z nimi spożyli.
Czerwone wino w połączeniu z czerwonym mięsem sprawia, że żelazo zawarte w mięsie nie jest wchłaniane przez organizm.
Kanapkowy klasyk, teraz to pewnie będzie dla wszystkich szok. Wędliny zawierają cynk, a sery fosfor. Razem będą siebie wykluczać, a są ważne dla naszej odporności, płodności czy pamięci.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.