17 października 2019

Trójkąty z ciasta francuskiego

Trójkąty z ciasta francuskiego to bardzo fajna przekąska, która sprawdzi się na imprezę, ale również na wieczorny seans filmowy. Ważniejsze jest jednak to co włożymy do środka, a dzisiaj będą to same smakołyki. Trójkąty nafaszerujemy salami oraz serem camembert, dzięki temu wyjdzie nam iście wykwintny smakołyk. Oczywiście możecie tam wsadzić cokolwiek chcecie i lubicie. Nawet zwykła szynka i ser sprawią, że będą one bardzo smaczne. Polecam jednak trochę poszaleć i popróbować różnych nietuzinkowych połączeń smaków :) Raz zrobiłam je z sosem od spaghetti, który został mi z obiadu i również wyszły niesamowicie smaczne.

Trójkąty z ciasta francuskiego

Zawsze w tego typu przepisach używam gotowego ciasta francuskiego. Oczywiście można zrobić je samodzielnie, tylko pytanie po co? Lubię gdy gotowanie nie zajmuje wiele czasu, a rezultaty są smaczne. Dlatego samodzielnie robienie ciasta francuskiego używam za stratę czasu. Wolę kupić gotowe i w mgnieniu oka zrobić na jego bazie świetną przekąskę. Życie jest i tak dość skomplikowane, warto więc je sobie ułatwiać gdy jest taka możliwość :)

Dzięki temu przekąska ta jest naprawdę szybka w wykonaniu. Samo przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, potem już pozostaje nam tylko czas pieczenia i gotowe. Polecam wypróbować ten przepis, na pewno wszystkim posmakuje to co wyczarowałyście :)

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 plastrów salami
  • opakowanie sera camembert
  • jajko
  • czarnuszka
  • koncentrat pomidorowy
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ciasto francuskie rozwijamy na desce do krojenia, a następnie dzielimy je na 12 równych kwadratów. Gdy jest już gotowe możemy przejść do przygotowania bardzo prostego sosu pomidorowego. Do szklanki wlewam wody, trochę mniej niż połowę. Dodaję do niej dwie łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiam solą, pieprzem, oregano i bazylią. Następnie mieszam i w ten sposób powstaje nam bardzo aromatyczny sos pomidorowy.

Na każdym z kwadratów na środku robię kleks z sosu i rozcieram go, tak jednak by zostawić sporo wolnego miejsca od krawędzi, aby sos nie wyciekał podczas pieczenia i boki ciasta dobrze się zlepiły.

Następnie na sosie układam po plasterku salami. Ser camembert najlepiej kupić okrągły. Dzielimy go na 12 równych części i kładziemy na plasterkach salami. Teraz będziemy mogli zamknąć nasze trójkąty, ale przed tym wbijam jajko do szklanki, mieszam je widelcem i smaruję brzegi ciasta francuskiego. Składam je na kształt trójkąta i układam na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Teraz smaruję ciasto od góry tym samym jajkiem i posypuję czarnuszką. Jak widzicie samo przygotowanie jest naprawdę ekspresowe. Nie zajmuje to wiele czasu. Zostało nam już tylko rozgrzać piekarnik na 220 stopni Celsjusza i włożyć nasze trójkąty do niego na 10 minut.

Po wyjęciu są gotowe do jedzenia. Warto jeść je ciepłe bo wtedy ser jest najsmaczniejszy i fajnie się ciągnie. Możemy również podać je z jakimś sosem lub keczupem. To już zostawiam Waszej ocenie :) Życzę smacznego!