Tripoline al ragù z wołowiną

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-12-17

Dziś zabieram Was w podróż do Północnych Włoch, a konkretnie do z Emilia-Romaqna. Region ten znany jest przede wszystkim z produkcji aromatycznych win, ale również ma najwspanialsze tradycje kulinarne i najlepsze restauracje. To właśnie z tego regionu wywodzi się potrawa, którą dziś Wam prezentuję . Ragû`to najprawdopodobniej najbardziej znany włoski sos, nazywany również sosem bolońskim. Jego tradycja sięga średniowiecza. W XX wieku receptura dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii. Dziś klasycznie, prosto i po włosku.

Składniki

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 25 g włoskiej pancetty lub boczku
  • 250 g makaronu tripoline *
  • 125 ml czerwonego wina
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 1 papryczka chili **
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
Dodatkowo
  • 3 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki natki pietruszki

Podobne artykuły