Triki perfekcyjnej pani domu

Porady Data publikacji: 22 stycznia 2015 / Aktualizacja: 2021-12-29

1. Szczypiorek, koperek oraz natka będą dłużej świeże, gdy skropisz je wodą i owiniesz w folię aluminiową;

2. Sól nie zwilgotnieje, gdy do solniczki włożysz kawałek bibuły lub kilka ziaren ryżu;

3. Aby galareta była bardziej klarowna do gotujących nóżek dolej zimnej wody. Mięso będzie też szybciej miękkie;

4. Nie wylewaj soku z kiszonych ogórków. Zalej nim obrane małe cebulki lub ząbki czosnku i już po kilku dniach będziesz miała gotowy dodatek do sałatek i kanapek;

5. Owoce ułożone na paterze będą dłużej świeże, jeśli włożysz między nie kilka kasztanów;

6. Jeśli chcesz, by upieczony kurczak był soczysty, miał chrupiącą i pięknie zrumienioną skórkę, przed pieczeniem natrzyj go miodem lub cukrem i wstaw na kilka godzin do lodówki;

7. Jeśli drażni cię zapach smażonej morskiej ryby, wcześniej namocz ją w mleku z dodatkiem ziela angielskiego. Zapach zniknie a mięso będzie miało wyborny smak;

8. Wodą po ugotowanych ziemniakach możesz umyć toaletę albo zimną możesz podlewać kwiaty. Dzięki zawartych w niej minerałach kamień zejdzie z toalety a kwiaty będą lepiej rosły;

9. Żeby podczas smażenia tłuszcz nie pryskał, posyp patelnię szczyptą soli. Jesli przyrządzasz jajka sadzone – posyp je odrobiną maki ziemniaczanej;

10. Tarkę do sera posmaruj olejem. Wówczas podczas ścierania ser nie będzie do niej przywierał;

11. Dodanie do ciasta mąki ziemniaczanej sprawi, że leniwe pierogi będą bardziej puszyste;

12. Jeśli przed pieczeniem jabłek, kilkakrotnie posmarujesz je masłem, skórka będzie zrumieniona i chrupiąca;

13. Zużyjesz znacznie mniej soli, jeśli mięso posolisz 30 minut przed końcem przyrządzania, zaś ryby na początku a grzyby dopiero po ugotowaniu;

14. Jeśli do pieczeni dodasz kawałek świeżego imbiru, mięso stanie się lżej strawne;

15. Do ciasta drożdżowego zamiast mleka dodaj kefir. Będzie bardziej delikatne i dłużej zachowa świeżość;

16. Jeśli w lodówce pojawił się nieprzyjemny zapach, wstaw do środka naczynie z octem lub talerzyk z sodą oczyszczoną lub ziarnami kawy;

17. W czasie krojenia tortu polewa często się kruszy. Możesz tego uniknąć, jesli w trakcie rozpuszczania polewy wlejesz do niej jedną lub dwie łyżki jogurtu i wymieszasz;

18. Aby brukselka miała łagodniejszy smak, podczas gotowania dodaj do niej 1-2 marchewki lub szczyptę cynamonu. Cynamon likwiduje też zapach gotowanej brukselki.

Podobne artykuły