Tradycyjny krupnik staropolski

Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych, polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy kaszę, ziemniaki i marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. Oto przepis na krupnik w starym stylu.

Składniki

  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ⅓ pora
  • pieprz czarny
  • sól
Dodatkowo
  • 2 łyżki natki pietruszki
Skomentuj

Tradycyjny krupnik staropolski