10 stycznia 2022

Tortilla z jajecznicą

Pyszna przekąska na różne uroczystości, niespodziewanych gości. Przekąska, która znika za stołu w mgnieniu oka a przygotowanie jej jest banalnie proste.

14 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 2 placki Tortilli
  • 4 jajka całe
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5 dag szynki drobiowej
  • ½ pęczka koperku
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Do naczynia wbijam jajka, roztrzepuję. Dodaję umytą, obraną z nasion, bardzo drobno pokrojoną paprykę, pokrojone również drobno ogórki konserwowe, posiekany koperek oraz pokrojoną w drobną kostkę szynkę. Doprawiam pieprzem i sola.
  2. Dokładnie mieszam wszystkie składniki.
  3. Dno formy wykładam papierem do pieczenia i wylewam połowę masy jajecznej.
  4. Piekę w rozgrzanym piekarniku 10 minut 180°C.
  5. Tą samą czynność powtarzam z drugą połową masy jajecznej.
  6. Rozkładam placki Tortilli i układam upieczoną jajecznicę.
  7. Tortillę zwijam bardzo ciasno w roladę i chłodzę w lodówce dwie godziny.
  8. Przed podaniem kroję w plastry.
  9. Gotowe.
  10. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!