16 października 2016

Tort pralinowy

20160904_181504

Składniki:
Biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
Masa:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 200-250 g pralinek orzechowych
  • 1 op. cukru waniliowego
Beza:
  • 5-6 białek (5 – gdy jaja wielkości L)
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g wafelków w czekoladzie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
Poncz:
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 czubata łyżeczka kakao
Dekoracja:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • rurki waflowe
  • 20 g wafelków waflowych