TORT PRALINOWY

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2017-10-05

Kakaowe ciasto biszkoptowe przełożone pralinową, orzechową masą i orzechowo-kokosową bezą w środku.

Składniki

Biszkopt:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

Masa:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 200-250 g pralinek orzechowych
  • 1 op. cukru waniliowego

Beza:

  • 5-6 białek
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 150 g wafelków w czekoladzie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Poncz:

  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 czubata łyżeczka kakao

Dekoracja:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • rurki waflowe
  • 20 g wafelków waflowych

Podobne artykuły