Tort orzechowy w stylu Drip Cake

Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest smaczną atrakcją i słodkim dopełnieniem całej uroczystości. Sprawia radość nie tylko jubilatowi, ale także gościom. Dużą popularnością cieszą się ostatnio torty Drip Cake i nie ma się co dziwić – są na prawdę urocze. Pracuje się z nimi lekko i przyjemnie. Ten elegancki tort to połączenie delikatnego biszkoptu, słodkiej chałwy i lekkiego kremu waniliowego. Całość przełamana orzeźwiającą frużeliną malinową, której lekko kwaskowy smak wspaniale balansuje ze słodką chałwą.

Składniki

Biszkopt
  • 5 jajek
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g cukru
  • szczypta soli
Krem chałwowy
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 350 g czekolady mlecznej
  • 350 g chałwy waniliowej
  • 250 g mascarpone
Krem waniliowy
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Frużelina malinowa
  • 300 g malin
  • 80 g cukru
  • 1½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
Krem do tynkowania tortu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Nasączenie
  • 250 ml wody mineralnej
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
Ganache
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietany kremówki
Skomentuj

Tort orzechowy w stylu Drip Cake