Tort Minni Mouse

Sam zwyczaj świętowania urodzin pochodzi ze starożytnego Rzymu. Tort to ciasto, które jest symbolem uroczystości urodzinowych w kulturze europejskiej. W naszej rodzinie zawsze hucznie obchodzimy każde urodziny. W tym jakże ważnym dniu nie może zabraknąć tortu – takiego domowego, z pysznymi kremami i uroczą dekoracją. Ten tort miałam zaszczyt zrobić dla najmłodszej osóbki w naszej rodzinie. Delikatny i puszysty biszkopt, przełożony krem z białej czekolady, który idealnie uzupełniała truskawkowa frużelina. Tort smakował wyśmienicie i zrobił duże wrażenie na solenizantce.

Składniki

Biszkopt duży
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 203 g cukru
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Biszkopt mały
  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
Krem z białej czekolady
  • 600 g białej czekolady
  • 750 ml śmietany kremówki 36%
Frużelina truskawkowa
  • 700 g truskawek
  • 3½ łyżeczki żelatyny
  • 135 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Nasączenie
  • 250 ml zaparzonej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
Wykończenie
  • 1200 g masy cukrowej białej
  • 750 g masy cukrowej czerwonej
  • 250 g masy cukrowej czarnej
  • klej spożywczy
Skomentuj

Tort Minni Mouse