Tort komunijny – Księga

Tort komunijny jest nieodłącznym elementem tak podniosłej uroczystości jaką jest I Komunia Święta. Jest wspaniałym dopełnieniem tego ważnego dnia. Na długo zapadnie w pamięci gości jeśli zadbamy nie tylko o jego wygląd, ale i smak.

Wśród tortów komunijnych największą popularnością cieszą się torty w kształcie otwartej księgi i o taki się pokusiłam. Tort wykończyłam masą cukrową, pod którą kryje się delikatny biszkopt, przełożony puszystym kremem waniliowym. Dodatkowo gęsta, owocowa frużelina truskawkowa, która świetnie komponuje się z waniliowym kremem.

Składniki

Biszkopt
  1. 10 jajek
  2. 320 g cukru
  3. 200 g mąki tortowej
  4. 97 g mąki ziemniaczanej
  5. szczypta soli
Krem waniliowy
  1. 800 ml śmietany kremówki
  2. 800 g mascarpone
  3. 220 g cukru pudru
  4. 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Frużelina truskawkowa
  1. 600 g truskawek *
  2. 160 g cukru
  3. 3 ½ łyżeczki żelatyny
  4. 2 łyżki soku z cytryny
  5. 2 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem maślany (Swiss meringue buttercream)
  1. 460 g masła
  2. 360 g drobnego cukru
  3. 6 białek
  4. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  5. szczypta soli
Nasączenie
  1. 300 ml wody mineralnej niegazowanej
  2. 3-4 łyżki soku z cytryny
  3. 2-3 łyżki cukru
Dodatkowo
  1. 1 kg masy cukrowej białej
  2. 200 g masy cukrowej granatowej
  3. 100 g masy cukrowej zielonej
  4. 100 g masy cukrowej brązowej
  5. brokat złoty w sprayu
  6. klej spożywczy
Skomentuj

Tort komunijny – Księga