Torcik makowy z białą czekoladą.

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-12-14

Idealny na święta torcik makowy aromatyzowany pomarańczą, pełny żurawiny oraz kremu z białą czekoladą.

Składniki

ciasto makowe

  • 200 g suchego maku
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (nie trzeba jej rozmrażać)

krem z białej czekolady

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • około 6 łyżek wody pomarańczowej – lub do smaku

ganache z białej czekolady

  • 300 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Podobne artykuły