
fot. Leckerschmecker
Lubicie zapiekanki? To bardzo fajny pomysł na obiad. Zapiekankę przygotowuje się szybko i zazwyczaj nie ma przy niej tyle brudzenia co przy zwykłym obiedzie. Ta zapiekanka na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest bardzo sycąca no i oczywiście smaczna. Trzeba przyznać, że Leckerschmecker tym przepisem bardzo pozytywnie zaskoczyli :)
Składniki
Mięso
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 cebula posiekana
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka rozmarynu suszonego
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sos
- 1 cebula posiekana
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 400 ml sosu pomidorowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- 700g ugotowanego makaronu – świderki
Dodatkowo
- tarta mozzarella
- pomidorki koktajlowe
Przygotowanie
- Pogrubione składniki mieszamy ze sobą. Powstanie nam w ten sposób gotowy farsz mięsny.
- Mięso przekładamy do okrągłej formy na ciasto.
- Rozprowadzamy je po brzegach zostawiając w środku miejsce na dodatki.
- Następnie na patelni podsmażamy cebulkę, czosnek i przyprawy aby stworzyć sos. Dodajemy do nich gotowy pomidorowy sos i ugotowany wcześniej makaron świderki.
- Połowę farszu wrzucamy do wgłębienia w mięsie.
- Kładziemy na to pomidory, posypujemy mozzarellą.
- Znów dajemy warstwę farszu i na koniec mozzarellę.
- Pieczemy 35 minut w 170 stopniach Celsjusza.
- Gotowe, smacznego :)
Przepis wideo