Tej rzeczy nigdy nie dodawaj do jajek. To zabija metabolizm!

Kuchnia Data publikacji: 10 kwietnia 2019

Jajka często lądują na naszym talerzu na śniadanie. To bardzo dobry wybór. Duża zawartość białka sprawia, że dają nam uczucie sytości i energii na długo. Jajka wbrew powszechnej opinii nie są też winne wysokiemu poziomu cholesterolu, a wręcz przeciwnie. Zwiększają poziom dobrego cholesterolu. Jedzenie kilku jajek tygodniowo ma wiele pozytywnych dla zdrowia właściwości. Dostarczają nam witamin i minerałów, a do tego nie mają wcale tak wiele kalorii. To sprawia, że tak często polecane są przez dietetyką jako element pełnowartościowych posiłków.

Jest jeden składnik, którego z jajkami nie powinniśmy łączyć, to zabija nasz metabolizm. Najczęściej jajkom towarzyszy pieczywo. Lubicie jajko sadzone na toście? Powinniście z tego zrezygnować. Takie połączenie składników ma bardzo duży wpływ na przemianę materii.

Mowa oczywiście o białym pieczywie. Węglowodany proste, których jest źródłem są jednym z elementów naszej diety, który spowalnia metabolizm i nie pozwala nam schudnąć. Niepotrzebnie zwiększają one poziom cukru we krwi.

Podobne artykuły