27 czerwca 2019
Te ziemniaki po prostu są genialne! Przepis na pieczone nacinane ziemniaki!

Jeśli znudziły Wam się gotowane ziemniaki to musicie wypróbować ten przepis. Pyszne nacinane ziemniaki z dodatkami. To jest coś co podbije każdy stół. Zróbcie je do obiadu, a na pewno zaskoczycie wszystkich :)
Składniki
- 1 kg sporej wielkości ziemniaków
- oliwa
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- ser tarty mozzarella
- boczek w plastrach lub szynka
- pęczek szczypiorku lub pietruszki do dekoracji
Przygotowanie
- Ziemniaki szorujemy, pozostawimy je w skórce
- Gdy wyschną nacinamy je w plasterki, ale nie przecinamy do końca
- Ziemniaki układamy na kawałkach folii aluminiowej spożywczej
- Do miseczki wyciśnij ząbek czosnku, dodaj sól, pieprz i 4 łyżki oliwy
- Wymieszaj i posmaruj ziemniaki pędzelkiem, również w nacięciach
- W nacięte miejsca włóż po kawałku boczku lub szynki, na górze posyp serem tartym
- Zawiń ziemniaki w folię i piecz w 200 stopniach Celsjusza na termoobiegu przez 40 minut
- Po wyjęciu udekoruj je posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką