Te ryby mają najwięcej toksyn. Lepiej ich unikać.

Zdrowie Data publikacji: 11 sierpnia 2019 / Aktualizacja: 2020-08-18

Warto jeść ryby. Świadczy o tym choćby zdrowie i długość życia nacji, które spożywają ich dużo. Dla Eskimosów ryby są podstawą diety, podobnie dla Japończyków. Zachorowalność na choroby krążenia u tych narodowości jest dużo niższa niż w Europie i USA.

Ryby zawiera kwasy tłuszczowe omega 3  i omega 6. Pełnią one ważną funkcję w naszej diecie. Są one zdrowym dodatkiem do naszej diety i wiele powtarza się na temat tego, że jemy ich za mało.

Jak się jednak okazuje niekoniecznie muszą one być takie zdrowe. Zanieczyszczenie środowiska naturalnego sprawia, że toksyny te przedostają się do ryb, a następnie wraz z nimi przenikają do naszego organizmu. Dodatkowo jakość mięsa zmniejsza masowa hodowla ryb.

W mięsie ryb możemy znaleźć np. mikroplastik. Szczególnie w mięsie ryb morskich i hodowlanych pochodzących z Azji.

Znajdziemy też dioksyny, które mają negatywny wpływ na nasz organizm. Dużo ich znajduje się w śledziu bałtyckim oraz łososiu bałtyckim.

Ołów jest metalem ciężkim, który w największej ilości można spotkać w pandze i tilapii. Są to dość tanie ryby dlatego często kupuje się je właśnie w Polsce.

Oprócz tego w rybach można znaleźć rtęć. Można znaleźć ją w tuńczyku i łososiu bałtyckim.

Źródło artykułu: https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/produkty/10240691/te-ryby-zawieraja-najwiecej-toksyn-jak-czesto-po-nie-siegasz.html

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły