15 października 2020

Tarta ze śliwkami i posypką migdałową

Jesienna tarta ze śliwkami. Pyszne ciasto i przepis, który zdecydowanie warto mieć w swojej książce kucharskiej.

Składniki

Ciasto: 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 120 g zimnego masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4-6 łyżek lodowatej wody 
  • szczypta soli

Nadzienie: 

  • ok. 400-450 g śliwek
  • 2 łyżki masła 
  • 1 płaska łyżka cukru

Zalewa: 

  • 1 jajko 
  • 1 żółtko 
  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią 
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta cynamonu

Posypka: 

  • 2 łyżki masła 
  • 1 płaska łyżka cukru 
  • 1 szklanka płatków migdałowych