Tarta z botwinką

Sezon na botwinkę jest dość krótki, dlatego co roku wypatruję jej z utęsknieniem i wykorzystuję do zup, sałatek, czy właśnie takich, wytrawnych wypieków. Zapraszam na wytrawną tartę z botwinką, kurczakiem i niebieskim serem pleśniowym. To idealna propozycja na lekki, wiosenny obiad! Niezwykle uniwersalne danie, które smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej
  • 85 g zimnego masła
  • 50 ml zimnej wody
  • płaska łyżeczka soli
Nadzienie
  • 1 pęczek botwinki
  • 1 filet kurczaka
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego
  • 2 łyżki sera żółtego
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • oliwa
  • sól
Dodatkowo
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki otrębów mielonych
Skomentuj

Tarta z botwinką