Tarta makowa

Mimo, iż kalendarzowa zima jeszcze nie zawitała, u nas zdecydowanie czuć już klimat świąt. W Irlandii okres świąteczny rozpoczyna się dużo wcześniej niż w Polsce. W całym mieście możemy już podziwiać świąteczną iluminację. Świąteczne ozdoby w witrynach sklepowych cieszą oko i przybliżają magię świąt, ba nawet w niektórych domach widziałam już przystrojone choinki. W oczekiwaniu na ten magiczny czas upiekłam zimową tartę, na kruchym, delikatnym cieście, wypełnioną masą makową z dodatkiem aromatycznej i pachnącej skórki cytrynowej.

Składniki

Ciasto kruche
  • 250 g mąki tortowej
  • 85 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
Nadzienie
  • 60 g maku
  • 4 łyżki gorącego mleka
  • 4 jajka
  • 2-4 łyżki cukru
  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
Skomentuj

Tarta makowa