
Tagliatelle z boczniakami i szpinakiem to bardzo dobry pomysł na obiad :) Jeśli lubicie makarony to wypróbujcie ten przepis!
Składniki
- porcję makaronu
- 1 opakowanie boczniaków (250 g)
- 3 garście szpinaku
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę sosu sojowego
- po pół łyżeczki wędzonej, słodkiej oraz ostrej papryki
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczkę masła
- 1 łyżkę oliwy
Przygotowanie
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
- Na rozgrzanym tłuszczu (masło + olej) przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie paski grzyby (wzdłuż blaszek), które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę.
- Gdy woda odparuje dodajemy szpinak, słonecznik, sos sojowy oraz przyprawy i całość smażymy do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
- Na końcu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.