Tagliatelle z boczniakami i szpinakiem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2017-11-29

Tagliatelle z boczniakami i szpinakiem to bardzo dobry pomysł na obiad :) Jeśli lubicie makarony to wypróbujcie ten przepis!

Składniki

  • porcję makaronu
  • 1 opakowanie boczniaków (250 g)
  • 3 garście szpinaku
  • 3 łyżki łuskanego słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • po pół łyżeczki wędzonej, słodkiej oraz ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczkę masła
  • 1 łyżkę oliwy

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Na rozgrzanym tłuszczu (masło + olej) przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w cienkie paski grzyby (wzdłuż blaszek), które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę.
  4. Gdy woda odparuje dodajemy szpinak, słonecznik, sos sojowy oraz przyprawy i całość smażymy do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
  5. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy.

Podobne artykuły