Szybkie w przygotowaniu rogaliki z dżemem

Nie zawsze chce nam się spędzać dużo czasu w kuchni, ale wszyscy lubimy pyszne, ciepłe i świeże rogaliki z dżemem. Ten przepis przygotujecie naprawdę szybko. Wypróbujcie je i przygotujcie w domu. Świetnie nadadzą się do popołudniowej kawy.

Składniki

  • 140ml mleka
  • 7g suchych drożdży
  • 10g cukru
  • 500g mąki
  • 150g masła
  • 70g cukru
  • 2 jajka
  • 300g dowolnego dżemu

Zaczynamy od wymieszania mleka, drożdży i cukru. Odstawiamy na 10 minut miskę przykrytą ręcznikiem kuchennym. Teraz dodajemy mąkę, masło i wyrabiamy ciasto. Do drugiej miski wsypujemy 70g cukru i jajka. Miksujemy i przelewamy do wyrobionego wcześniej ciasta. Ponownie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy koła. Możemy posłużyć się do tego celu dużym talerzem. Takie koło dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym końcu każdego trójkąta kładziemy łyżeczkę dżemu. Zawijamy do środka i w ten sposób stworzy się rogalik.

Rogaliki wykładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Smacznego! :)

Chcesz jeszcze szybciej?

PS. Chcecie aby przepis był jeszcze szybszy? Zamiast robić ciasto użyjcie ciasta francuskiego. Wtedy ich przygotowanie zajmie już tylko chwilę :) Ciasto wystarczy rozwinąć i pociąć na trójkąty, posmarować dżemem, zawinąć i upiec. 15 minut wraz z przygotowaniem i przekąska gotowa :)

Skomentuj

Szybkie w przygotowaniu rogaliki z dżemem