Szybki przepis na domową chałwę – jak ją zrobić?

Dzisiaj poznacie prosty przepis na chałwę. Chałwa to nic innego jak miazga oleistych nasion, a jej rodzaje uzależnione są właśnie od tego jakich nasion użyjemy. Dzisiaj zrobimy chałwę z sezamu czyli Turecką. Jest to banalnie prosty przepis, który bez problemu wykonacie w domu. Robiła go moja mama, potem przepis ten zostawiła mi i na lata o nim zapomniałam. Potem kupiłam raz chałwę na jarmarku, szybko okazało się, że mimo, iż była reklamowana jako produkt regionalny, to była to po prostu chałwa z marketu. Wtedy zachciało mi się chałwy takiej jak robiła mama i odkopałam przepis.

Składniki

  • 0.5 kg ziaren sezamu
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 3 opakowania cukru wanilinowego
  • bakalie

Przygotowanie

Na patelni podgrzewamy sezam. Nie stosujemy żadnego tłuszczu, po prostu cały czas go mieszamy. Muszą się lekko uprażyć, ale nie mogą zrobić się czarne. Dlatego cały czas mieszamy bo choć są to nasiona, które w sobie zawierają dużo oleju, to bardzo łatwo też się przypalają. Gdy tylko zaczną się rumienić zdejmujemy je z ognia i przesypujemy do chłodnego garnka.

Gdy ostygną za pomocą blendera rozdrabniamy nasiona i dodajemy do nich cukier wanilinowy oraz miód. Musi powstać z tego masa chałwowa, nie jest ona rzadka jak ciasto, ale powinna być dość jednolita. Na koniec wsypujemy do niej bakalie i ręcznie już mieszamy.

Taką masę przekładamy do jakiejś formy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie chałwa jest już gotowa. Można odkroić sobie kawałek i zjeść.

Skomentuj

Szybki przepis na domową chałwę – jak ją zrobić?