fot. Kocham Gotować
Popcorn Chicken w miodowym sosie BBQ (według przepisu z kanału Kocham Gotować) to pomysł na imprezową przekąskę, która podbije każdą imprezę. Będzie hitem sylwestra 2016 jeśli ją zrobisz w swoim domu :)
sos
panierka
dodatkowo
Najpierw kurczaka (piersi z kurczaka) kroimy w małe kawałki. Następnie dodajemy soli, imbir, chilli. Mieszamy dobrze i zostawiamy na 20 minut w lodówce.
Teraz zrobimy sos. Do jego wykonania wystarczy rozpuścić łyżkę masła i dodać łyżeczkę papryki słodkiej oraz łyżkę miodu. Dobrze mieszamy aby składniki się połączyły. Na koniec dodajemy 4 duże łyżki sosu BBQ i na koniec 50ml wody. Na koniec gdy sos się zredukuje doprawiamy solą ziołową i pieprzem białym. Gdy zdejmiemy sos z gazu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny.
Mięso wyjmujemy i robimy panierkę z krakersów albo bułki tartej. Kurczaka obtaczamy w mące, jajko i w posypce z krakersów. Następnie kurczaka smażymy, a na końcu po wyjęciu mieszamy kurczaka z sosem. Udekoruj sezamem i szczypiorkiem. Życzymy smacznego! Sposób przygotowania możecie zobaczyć na wideo poniżej.