Sznycel z kurczaka z serem i z pieczarkami

Kuchnia Data publikacji: 18 lutego 2016

Składniki:

  • Pieczarki ½ kg
  • Cebula 1szt.
  • Sos czosnkowy (Folwark)
  • Oliwa 4 łyżki
  • Sól, pieprz
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 15 dkg twardego startego żółtego sera
  • Bułka tarta,
  • Jajko
  • Mąka
  • woda

Wykonanie:

Kurczaka podzielić na 4 porcje. Delikatnie rozbić na cienkie kotlety. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na godzinę

Pieczarki umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć cebulę i pieczarki doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodać poł szklanki wody. Dusić pod przykryciem około pół godziny.

Rozgrzać oliwę na patelni. Usmażyć kotlety z piersi kurczaka (obtaczając wcześniej w mące, jajku a następnie bułce tartej).

Na  usmażone kotlety nałożyć porcję pieczarek, posypać serem żółtym. Rozgrzać piekarnik do 180C. zapiekać w piekarniku przez około 10 minut (aż ser się rozpuści). Podawać z ulubionym sosem ( czosnkowym, Madziarów np. Folwark)

Podobne artykuły