15 grudnia 2014

Szarlotka królewska

Pyszne ciasto z jabłkami i masą budyniową. Doskonałe na każdą okazję. Wygląda bardzo wykwitniecie i świetnie smakuje :)

Składniki

biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju

masa budyniowa (można zastąpić gotową masą karpatkową)

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)

ponadto

  • 2 kg jabłek
  • cukier (według uznania i słodkości jabłek)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3/4 szkl. soku jabłkowego do nasączenia
  • granola do posypania