Chcemy mieć przekonanie, że wydajemy pieniądze na produkty dobrej jakości. Nie zawsze jednak tak jest i samo opakowanie produktu może wprowadzić nasz w błąd. Naukowcy przebadali oliwę z oliwek dostępną w sklepach i odkryli, że aż 70% tych produktów jest podrabianych. Za pomocą kombinacji oleju słonecznikowego i oliwy z oliwek tworzy się tłuszcze reklamowane jako „włoską oliwę”. Opakowanie mówi nam coś innego o jego zawartości. Poinformowała o tym stacja telewizyjna WPCO.
Jeśli więc kupujesz oliwę z oliwek aby zadbać o swoje zdrowie to sprawdź czy faktycznie produkt, który kupujesz jest oliwą. Może się okazać, że to mieszanka, która nie ma tak cennych właściwości oliwy i nic tak naprawdę nie zyskujesz. Jak zwykle najlepszym sposobem na sprawdzenie autentyczności produktu jest czytanie za każdym razem przed kupnem etykiety i sprawdzenie ile oliwy z oliwek jest w oliwie.
Według Toma Muellera, autora Extra Virginity: The Sublime and Scandalous World of Olive Oil, 70 % produkcji oliwy z oliwek sprzedawanych na całym świecie jest wymieszana z innymi olejami i „dodatkami smakowymi”, co zamiast czynić oliwę z pierwszego tłoczenia – produktem extra virgin, zamienia ją w rodzaj przechodzonej dziwki spod byle latarni, nie mówiąc o szkodach dla twego zdrowia i kieszeni.
Jak rozpoznać czy oliwa extra virgin jest dobrej jakości? Po pierwsze, oliwa z oliwek extra virgin jest łatwopalna więc knot w niej zanurzony powinien bez problemu się palić. Po drugie butelka oliwy extra virgin zostawiona w lodówce powinna zgęstnieć, a podróbki mieszanki czy gorszej jakości oliwa nie.