30 listopada 2020

Świąteczne ślimaczki makowiec

Drożdżówka, z makiem która zawsze wychodzi jest wilgotna i bardzo długa świeża.

Forma 35 cm x 25 cm
Czas przygotowania 2 godziny z wyrośnięciem
Porcja na 2 blaszki

Składniki

  • 1 ½ kg maki pszennej
  • 1 kostka drożdży świeżych
  • 1 kostka margaryny Kasi
  • 9 jajek
  • 1 ½ szk. cukru
  • 2 ½ szk. mleka
  • 850 g masy makowej w puszce

Sposób przygotowania

  1. Mleko podgrzać, masło rozpuścić, drożdże rozkruszyć do naczynia, wsypać 1 łyżkę mąki, jedną łyżeczkę cukru, wlać ½ szk. mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Trzy całe jajka i sześć żółtek (białka zostawiamy na później) utrzeć z 1 ½ szk. cukru, dodać letnie mleko, rozpuszczoną margarynę oraz rozczyn z drożdży. Wyrabiając ciasto wsypujemy stopniowo mąkę.
  3. Ciasto odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę makową wymieszaną z ubitą pianą z sześciu białek, następnie zrolować, pokroić (około 10 cm) i ułożyć na blaszkę krojoną częścią do góry.
  4. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30- 45 minut w 180 °
  5. Gotowe.
  6. Smacznego