25 listopada 2021

Świąteczne polędwiczki

Mięso, które rozpływa się w ustach. Tak przyrządzone polędwiczki są idealne na każdą okazje. Przyrządzam je bardzo często, ponieważ zawsze smakują wyśmienicie. Moja rodzina pokochała ten smak od pierwszego kęsa. Posmakuj i przekonaj się Sam.

8 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • sól
  • 3 sosy grzybowe w proszku
  • 100 g grzybów suszonych
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu

  1. Mięso myję, osuszam, usuwam błonki, kroję w plastry i lekko rozbijam. Mięso doprawiam solą oraz polewam sosem sojowym, Dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. Grzyby zalewamy gorącą wodą i również odstawiam.
  2. Następnie każdy plaster mięsa obtaczam w sosie grzybowym ( dwa sosy grzybowe) i smażę na rozgrzanym olej z obu stron.
  3. Do brytfanki wlewam dwie szklanki wody i gotuję.Mięso po usmażeniu przekładam do brytfanki, grzyby odlewam z wody, przekładam do mięsa i duszę pod przykryciem 20 minut.
  4. Na koniec sos zagęszczam ostatnim sosem grzybowym rozrobionym w małej ilości wody. Dwie minuty gotuję.
  5. Polędwiczki podajemy z tortellini.
  6. Gotowe.
  7. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!