ŚWIĄTECZNA DROŻDŻÓWKA SEROWO-MAKOWA

Pulchne i mięciutkie ciasto drożdżowe z domową masą makową oraz dodatkową masą z sera białego smakuje rewelacyjnie! Nie jest za słodkie, a obydwa nadzienia sprawiają, że jest wilgotne. Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania.

Składniki

Ciasto

  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru kryształ
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie serowe

  • 200 g sera białego
  • 1 jajko
  • 1 op. cukru z wanilią

Nadzienie makowe

  • 1 szklanka maku
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 jajko

Dodatkowo

  • 1 białko
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru