Sushi na zielono

sushi-ze-szpinakiem

Składniki na jedną rolkę:

1 płat nori

Wasabi

½ szklanki ryżu (ryż + zaprawa = ryż do sushi, więcej informacji jak ugotować ryż i jak przygotować zaprawę znajdziesz na blogu)

3 łyżki szpinaku
Użyłam szpinaku mrożonego, który po odparowaniu podsmażyłam na maśle z cebulą i czosnkiem. Dodałam sól oraz pieprz i potrzymałam na patelni chwilę tak jak zawsze, kiedy przygotowuję szpinak.

Mozarella
Mozarellę pokroić w słupki o grubości 0,5 cm. Na jeden pasek nori potrzebujemy 3 słupki, ale można dodać więcej, jeśli mamcie na to ochotę i uda wam się zawinąć grubszą rolkę.

Łosoś
Łososia zgrillować na patelni lub grillu w zależności, kto jakie ma możliwości. Ja używam małego elektrycznego grilla. Do grillowania łososia nie używam przypraw ani soli.

Skomentuj

Sushi na zielono