Surówka z marchewki – NAJLEPSZY PRZEPIS

Surówka z marchewki to prosty dodatek do obiadu, który bardzo często gości na moim stole. Z prostego powodu, po prostu moje dzieci ją uwielbiają. Jednak surówka z marchewki surówce nie równa. Dlatego dzisiaj chciałabym przedstawić Wam przepis na nią, który moim zdaniem jest najsmaczniejszy. Wypróbujcie go i dajcie znać czy Wam również smakował. Warto go znać bo jest to szybka i smaczna surówka do obiadu. Oprócz tego jest tania w przygotowaniu bo marchewka nie należy do drogich warzyw. Pasuje również do bardzo wielu dań.

Na wstępie chciałabym również wspomnieć Wam o trochę innej surówce z marchewki, na którą przepis poznałam w Holandii. Tam właśnie tak ją jedzą i jest często dodatkiem do frytek i dań mięsnych. Może Wam się wydać dziwna, ale jest ona bardzo smaczna. Surówkę się trze, a następnie dodaje do niej sos czosnkowy i mieszam. Smakuje wyśmienicie, jeśli będziecie mieć ochotę to zachęcam Was do spróbowania. Sos czosnkowy robię na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem majonezu i oczywiście czosnku. Dzięki temu jest trochę lżejsza od takiego z samym majonezem.

Wracając jednak do naszej surówki z marchewki. Warto ja przygotowywać jeszcze z jednego powodu. Jest ona bardzo zdrowa! Marchewka jest warzywem bogatym w witaminy i minerały. Wzmacnia odporność, poprawia wzrok, ma działanie antynowotworowe dzięki zawartości beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Surówka w tej postaci jest też bardzo dietetyczna. Zawiera jedynie ok. 50 kcal w 100 g. Dzięki temu możecie ją jeść do woli.

Składniki na surówkę z marchewki

  • 500 g marchewki
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie

Kupując marchewkę wybieraj świeżą i jędrną. Dzięki niej surówka będzie smaczniejsza. Gdy marchew jest już zwiotczała, surówka nie będzie już tak bardzo apetyczna. Przygotowanie jej zaczynamy oczywiście od marchewki, którą najpierw musimy obrać i umyć. Warto też ją spróbować bo jeśli jest już sama w sobie bardzo słodka to można dodać mniej cukru, lub wcale. Najważniejszy jest tutaj sok z cytryny, który bardzo fajnie załamie smak i dzięki niemu surówka z marchewki będzie najsmaczniejsza.

Marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Najlepiej od razu do tej samej miski, w której zrobimy surówkę. Nie wylewamy z niej soku, który się wytraci podczas tarkowania. Dzięki niemu surówka będzie wilgotniejsza, a nikt nie lubi suchej surówki z marchwi. Czasami zdarza nam się taką dostać w restauracjach, ohyda.

Do surówki dodajemy teraz sól i cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy i gotowe. Nie ma chyba łatwiejszego przepisu. Jeśli nie podam jej od razu to zawijam ją folią spożywczą i wkładam do lodówki.

 

Skomentuj

Surówka z marchewki – NAJLEPSZY PRZEPIS