Surówka z kapusty kiszonej

Kapusta kwaszona wywołuje u mnie wiele miłych wspomnień. W moim rodzinnym domu był to jeden z najważniejszych rytuałów jesienno -zimowych. Pamiętam dużą, drewnianą beczkę, wielki drewniany ubijak do kapusty i maszynę do szatkowania, która zawsze wywoływała u mnie przerażenie. Wszyscy schodziliśmy do piwnicy w której unosił się zapach zimowych jabłek, leżakujących na półkach. To właśnie tu wówczas odbywał się ten rytuał. Mama kroiła kapustę, tata ją szatkował.

Brat, ponieważ był najstarszy ubijał ją, a my z siostrą tarłyśmy marchew i ważyłyśmy sól. Czasem z pomagania nie było wiele pożytku, ale ten czas spędzony wspólnie był bezcenny. Dziś już mało kto chyba kisi kapustę, a szkoda. Wspólne, rodzinne prace wspomina się później bardzo miło. Powracając do dzisiejszego przepisu – surówka z kapusty kwaszonej, to nasza ulubiona surówka podawana zawsze do ryby. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 800 g kapusty kwaszonej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula
  • 6-10 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • pieprz biały
Skomentuj

Surówka z kapusty kiszonej