20 października 2020

Surówka z cukinią, rukolą i kukurydzą

Surówka z cukinią, rukolą i kukurydzą pasuje do różnych dań (mięsa, ryb, kanapek). Sałatkę można śmiało przygotować wieczorem, przechować w lodówce, a następnego dnia zabrać do pracy. Świetnie się komponuje z kaszą gryczaną, jęczmienną perłową czy bulgur, zwłaszcza gdy do kaszy dodamy drobno pokrojony ser typu feta. Taki posiłek świetnie się sprawdzi jako lunch w pracy lub pełnowartościowy obiad.

Składniki

  • 1 mała łodyga selera naciowego (lub pół dużej)
  • 5 liści sałaty lodowej
  • pełna garść rukoli
  • pełna garść roszpunki
  • 1 mała marchewka
  • 1/3 cukinii
  • pół dużego ogórka
  • 1 pomidor
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pół puszki kukurydzy konserwowej