Strogonow drobiowy – przepis na szybki obiad

Strogonow drobiowy z piersią kurczaka to pyszne danie jednogarnkowe powstałe na bazie tradycyjnego boeuf strogonowa. Gulasz w tej wersji jest tani, szybki do zrobienia, a do tego lżejszy, delikatniejszy w smaku i zawiera mniej kalorii niż tego klasyczna wersja. 

Składniki

  • ok. 700-800 g filetów z piersi kurczaka
  • 400 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 g pieczarek
  • niewielka cebula
  • papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego (80 g)
  • 2 łyżeczki musztardy (dałam stołową, może też być ostrzejsza jeśli lubicie)
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka wędzona, suszona natka pietruszki

Przepis wideo