Jak oddzielić białko od żółtka? Sposobów jest wiele, każdy z nas na pewno ma jakiś, który stosuje w swojej kuchni. Do tej pory robiliśmy to tak jak pewnie większość z Was. Przelewaliśmy z jednej do drugiej skorupki żółtko, aż zostało samo bez białka. Okazuje się, że jest lepszy sposób i dużo bardziej praktyczny do do oddzielania mamy większość ilość jajek do separacji.
Trik jest bardzo prosty. Wystarczy przygotować dwa półmiski. Na jeden wybijamy jajka. Następnie potrzebujemy pustej butelki po wodzie. Naciskamy ją by wypchnąć z niej część powietrza. Zbliżamy do żółtka i popuszczamy by znów miała okazję wciągnąć powietrze, ale wraz z nim do środka wleci żółtko. Gotowe, teraz wystarczy ją ścisnąć jeszcze raz by wypchnąć wraz z powietrzem żółtko z butelki na drugi półmisek. Genialne!