Wszyscy dobrze wiemy, że mięso powinno kłaść się na rozgrzany tłuszcz, zwłaszcza to w panierce. Dzięki temu nie chłonie ono tłuszczu przy smażeniu, pory szybko się zamykają i jest smaczniejsze i mniej kaloryczne. Problem jednak w tym, że podczas układania go na rozgrzanym oleju zaczyna mocno pryskać. Da się temu zapobiec wykorzystując prosty trik. Wypróbuj go, a już nigdy nie poparzysz się, ani nie zabrudzisz kuchni kroplami tłuszczu, które pryskają w każdą stronę podczas smażenia.
Zanim położysz na olej coś co zamierzasz usmażyć, posyp go szczyptą soli. Dzięki temu nie będzie tak pryskał. Pamiętaj również o tym, że mięso najlepiej jest dokładnie osuszyć, tak jak inne produkty. To właśnie woda powoduje to pryskanie. Jest też drugi sposób. Przed wlaniem oleju jeszcze zimną patelnię przetrzyj ręcznikiem papierowym nasączonym octem. Dopiero potem dodaj olej i go nagrzej, a gdy dodasz mięso nie będzie już pryskał!