Dzisiaj mamy przepis na sos pieczarkowy. Jest to prosty w przygotowaniu sos, który sprawdzi się do wielu różnych dań. Świetnie sprawdzi się jako samodzielny dodatek do makaronu, dzięki czemu zrobimy szybkie danie na obiad. Bardzo dobrze komponuje się również z różnymi rodzajami mięs. Można podać go również z plackami ziemniaczanymi, naleśnikami w wersji wytrawnej czy jako dodatek do ziemniaków zamiast masełka. Pomysłów na jego zastosowanie jest naprawdę dużo, wszystko zależy od tego jaki będziecie mieć na niego pomysł.
Pieczarki uważane są za grzyby niemające żadnych właściwości, ale do końca tak nie jest. Ciężko powiedzieć dlaczego utarło się takie przekonacie. Może dlatego, że wszystkie pieczarki, które kupujemy pochodzą z uprawy. Tak naprawdę każda z nas może je uprawiać w swoim ogrodzie. Są do tego przeznaczone gotowe zestawy, które można nabyć w Internecie. Może to być ciekawym doświadczeniem tym bardziej, że na zbiory nie trzeba długo czekać. Pieczarki będzie można zebrać już po 3 tygodniach.
Same pieczarki zawierają sporo witamin z grupy B oraz lektyn i tyrozynazy. Mają one właściwości przeciwnowotworowe i wzmacniają odporność. Nie można więc powiedzieć, że jedzenie pieczarek nie przynosi nam żadnych właściwości. Co ciekawe możecie je jeść również na surowo. Wystarczy je oczyścić, pokroić w kostkę lub plasterki i można je dodać do sałatki lub na kanapki.
Jest też jeszcze jeden fakt, który powinien zainteresować osoby, które się odchudzają. Pieczarki głównie składają się z wody więc są niskokaloryczne. 100 g pieczarek to zaledwie 28 kcal. Niesie to jednak za sobą pewną konsekwencję. Skoro mają w sobie tak dużo wody to podczas smażenia znacznie zmniejszają swoją objętość. To sprawia, że musimy ich użyć dużo więcej do naszego sosu.
Zaczynamy od oczyszczenia pieczarek. Niektórzy różnie do tej kwestii podchodzą, ja je najpierw obieram, a potem myję. Są tacy co tylko je myją. Zróbcie więc tak jak zawsze to zrobicie. Następnie pieczarki kroimy w plasterki.
Gdy pieczarki mamy już gotowe trzeba posiekać drobno cebulkę. Na oliwie cebulę trzeba zeszklić. Czosnek dodamy na sam koniec bo bardzo łatwo się przypala i danie może być gorzkie. Gdy cebulka się zeszkli wrzucamy do niej pieczarki i smażymy do momentu, aż puszczą wodę i zdąży ona odparować. Gdy pieczarki będą już się zarumieniać dodajemy 1 łyżkę masła klarowanego i wyciskamy do środka czosnek przez praskę.
Gdy masło się rozpuści dodajemy 100 ml śmietany 30% i cały czas mieszając czekamy, aż sos zgęstnieje. Gdy nabierze już odpowiedniej dla nas konsystencji próbujemy go i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
To wszystko. Nasz sos jest gotowy i oczywiście najlepiej jest podać go na ciepło. Możecie dodać również innych ciekawych przypraw, które lubicie. Podanie sosu również zależy od Was. Może stanowić dodatek do mięsa, makaronu czy ziemniaków.