Chcemy odżywiać się zdrowo więc gotujemy warzywa bo jest to według nas najzdrowszy sposób na ich przygotowanie. Ale jak wyglądają najnowsze badania. Czy smażone warzywa mogą być zdrowsze od gotowanych?
Hiszpańscy badacze postanowili sprawdzić, który ze sposobów przygotowania warzyw jest zdrowszy i jednocześnie podważyć stereotyp, który wszyscy stosujemy w swojej kuchni. Porównali oni trzy metody przygotowywania warzyw, gotowanie, smażenie na oliwie oraz gotowanie z użyciem mieszanki wody z oliwą. Każdą z próbek żywności przebadano pod kątem występowania fenoli oraz przeciwutleniaczy.
Jak okazało się warzywa szybko podsmażone na patelni miały dużo więcej fenoli. Takiego efektu nie udało się uzyskać gotując je w samej wodzie lub wodzie z oliwą.
Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia komórek i mają działanie antynowotworowe – fenole natomiast uważane są, za pomocne przy leczeniu wielu chorób zwłaszcza przewlekłych.
Jeśli dbasz o linię, oliwa zwiększa kaloryczność potraw, ale zaleca się stosowanie przynajmniej dwóch łyżek oliwy dziennie – możesz je wykorzystać do smażenia. Na oliwie najlepiej smażyć krótko ale intensywnie.
Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.