Święta tuż, tuż, a na Święta no cóż, pyszne słodkie polędwiczki z pieczarkami, marchewkami, ananasami, podane z kopytkami lub ziemniakami.
Składniki
2 polędwiczki wieprzowe
Olej do smażenia
Sól
Pieprz
1 cebula
2 marchewki
1 kg pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
Puszka ananasów
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka miodu
1 łyżka maki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy solimy i prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości, można podlać wodą.
Na drugiej patelni prużymy obraną, pokrojoną drobno cebulę. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki.
Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Pod koniec prużenia dodajemy pokrojone w słupki papryki.
Następnie robimy sos, zalewę z ananasów przelewamy do naczynia, wlewamy sos sojowy, ocet, ketchup, miód i mieszamy. Sos łączymy z warzywami.
Ananasa kroimy w kostkę, przekładamy do warzyw.
Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i hartują wlewamy do sosu, 10 minut gotujemy.