19 listopada 2020

Słodkie polędwiczki

Święta tuż, tuż, a na Święta no cóż, pyszne słodkie polędwiczki z pieczarkami, marchewkami, ananasami, podane z kopytkami lub ziemniakami.

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 kg pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • Puszka ananasów
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

  1. Polędwiczki wieprzowe myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy solimy i prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości, można podlać wodą.
  2. Na drugiej patelni prużymy obraną, pokrojoną drobno cebulę. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki.
  3. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do warzyw, doprawiamy solą oraz pieprzem.
  4. Pod koniec prużenia dodajemy pokrojone w słupki papryki.
  5. Następnie robimy sos, zalewę z ananasów przelewamy do naczynia, wlewamy sos sojowy, ocet, ketchup, miód i mieszamy. Sos łączymy z warzywami.
  6. Ananasa kroimy w kostkę, przekładamy do warzyw.
  7. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i hartują wlewamy do sosu, 10 minut gotujemy.
  8. Na koniec warzywa łączymy z mięsem.
  9. Danie gotowe.