Dzisiaj jako przekąskę chciałabym zaproponować Wam ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem i serem. Jest to bardzo prosty w przygotowaniu przepis. Do tego jest oczywiście mega szybki. Wykorzystamy gotowe ciasto francuskie, które można kupić praktycznie w każdym sklepie. Dzięki temu przygotowanie takiej przekąski zajmie pół godziny wraz z czasem pieczenia. Jest to bardzo fajny pomysł na imprezową przekąskę, ale nie tylko.
Czasem po prostu mamy ochotę na coś smacznego. Wtedy idealnie sprawdzają się takie przepisy. Bardzo często w weekend wypróbowujemy w domu różne przepisy z Internetu. Sprawdzamy czy są faktycznie tak apetyczne jak wyglądają i później z Wami się nimi dzielimy. To jeden z takich przepisów i być może już go znacie bo nie jest niczym odkrywczym. Jest jednak fajny i smaczny, a czasami po prostu potrzebujemy aby nam ktoś podsunął pomysł pod nos.
Może macie tak samo jak ja, że siedzę i myślę „zjadłabym dzisiaj coś dobrego, tylko co”. W głowie kołaczą różne dania, ale na to nie mam składników, to będzie za drogie, a tamtego nie chce mi się robić. Ten przepis jest receptą na wszystkie te pytania. Jest tani w przygotowaniu, nie wymaga dużo czasu, a i składniki kupisz w pierwszym lepszym osiedlowym sklepiku. Dlatego zapraszam Was do wypróbowania :)
Obiecałam Wam, że przygotowanie będzie proste i takie właśnie jest. Zacznijmy od pokrojenia boczku w drobną kostkę. To samo robimy z cebulką. Musimy teraz ją podsmażyć razem z boczkiem na patelni. Oczywiście moglibyśmy ten krok pominąć, ale jeśli to zrobimy nasze ślimaczki będą smaczniejsze. Nie jest to też problemem bo w tym czasie będziemy dalej wykonywać czynności potrzebne do zrealizowania przepisu.
W czasie gdy cebulka i boczek podsmażają się na patelni na naprawdę niedużej ilości oliwy z oliwek, rozwijamy rolkę ciasta francuskiego. W miseczce rozbełtaj jajko, a następnie posmaruj nim ciasto francuskie z jednej strony.
Żółty ser najlepiej aby był w plasterkach, nie musimy go wtedy kroić. Plasterki sera żółtego rozkładamy jeden obok drugiego na cieście francuskim. Pamiętaj aby od czasu do czasu przemieszać boczek z cebulką aby się nie przypaliły. Teraz właśnie przyszedł czas na nie. Rozkładamy równo boczek i cebulę na serze i zawijamy ciasto francuskie w rulon.
Gdy ciasto będzie zawinięte kroimy je na grube plastry. Powinny mieć one grubość ok. 2 cm. Plastry te płasko układamy na papierze do pieczenia i jeszcze raz od góry smarujemy jajkiem. Jeśli zostało nam trochę boczku możemy nim je posypać, będzie fajnie wyglądał :)
Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 stopni Celsjusza, dlatego jeśli zamierzacie zrobić ten przepis to w zasadzie możecie zacząć od ustawienia piekarnika na odpowiednią temperaturę. Dzięki temu nie będziecie musieli dłużej czekać z włożeniem do środka naszych ślimaczków z ciasta francuskiego z serem i boczkiem.
Ślimaczki pieczemy przez 20 minut. W tym czasie zrobią się rumiane, ser zacznie trochę wyciekać, ale to nie problem. Najlepiej się je gdy są jeszcze ciepłe, ale uważajcie aby się nie poparzyć! :) Świetnie smakują podane z sosem lub po prostu zwykłym keczupem.
Nie jest to co prawda lekka przekąska, dlatego często robię sobie do niej sos na bazie keczupu i majonezu. Jedliście kiedyś taki? Jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na 3 łyżki majonezu dodajemy 1 łyżkę keczupu, do tego dodaję trochę ostrego sosu, sól, pieprz, paprykę słodką mieloną i mieszam. Wyjdzie nam z tego sos koktajlowy, prosty i smaczny :) Pasuje do wielu dań, ale najbardziej właśnie do przekąsek.